Presentació

Baraka és una paraula d’origen àrab que significa alè vital, pura energia de vida, gràcia divina. Es diu que hi ha llocs amb una baraka especial. Entre ells, la música. La música és la bellesa l’allò més primordial que nia en nosaltres. En el batec del cor hi ha el ritme. En la respiració, la melodia. I en la relació amb tot allò que ens envolta, l’harmonia.

La música, com el perfum, és presència intangible. Entrar en ella és entrar en un espai preciós en què allò que és subtil pren cos, i on allò que és tangible esdevé subtil. Segons Mowlânâ Rûmî, la música, com el perfum, ens fa comprendre que vivim exiliats en aquest món, i alhora ens recorda allò que sabem i no obstant hem oblidat: el camí de retorn vers el nostre origen, vers casa nostra.

Habitar aquest espai preciós no pot fer-se només des de la raó. Aquest coneixement delicat i potent ha de ser degustat, encarnat, i per això Mowlânâ va ballar i va ballar, i va girar i girar i girar. D’aquest espai preciós de presència intangible és del què ens parlen els autors reunits en aquest blog. En un món com el que ens ha tocat viure, en què tantes velles estructures inservibles s’enfonsen, és responsabilitat de cadascú de nosaltres agafar-nos fort a aquells qui ens han indicat el camí, intentar comprendre´n els indicis, descobrir-ne les petjades ... i començar a girar.

Sigueu més que benvinguts a Baraka,

Lili Castella

.

.

dissabte, 12 de desembre de 2015

Música de llumMúsica de Llum
Je pourrais comparer ma musique à une lumière blanche
dans laquelle sont contenues toutes les couleurs. Seul un prisme
peut dissocier ces couleurs et les rendre visibles ; ce prisme
pourrait être l’esprit de l’auditeur.
Arvo Pärt

Quan l’ànima s’ha trencat en mil i un trossos, es fa evident que hi ha ferides que no només no es curaran mai, sinó que ni tan sols cicatritzaran. Una foscor negre com el jade s´instal·la aleshores. Però és potser des d'aquesta negror tenyida de silenci abissal, des d'on pot percebre's que aquestes ferides tenen una veu; una veu tan subtil i delicada com la suavíssima remor de les ales de l’Àngel o com la música de llum de l’Arvo Pärt. Leili Castella.