Presentació

Baraka és una paraula d’origen àrab que significa alè vital, pura energia de vida, gràcia divina. Es diu que hi ha llocs amb una baraka especial. Entre ells, la música. La música és la bellesa l’allò més primordial que nia en nosaltres. En el batec del cor hi ha el ritme. En la respiració, la melodia. I en la relació amb tot allò que ens envolta, l’harmonia.

La música, com el perfum, és presència intangible. Entrar en ella és entrar en un espai preciós en què allò que és subtil pren cos, i on allò que és tangible esdevé subtil. Segons Mowlânâ Rûmî, la música, com el perfum, ens fa comprendre que vivim exiliats en aquest món, i alhora ens recorda allò que sabem i no obstant hem oblidat: el camí de retorn vers el nostre origen, vers casa nostra.

Habitar aquest espai preciós no pot fer-se només des de la raó. Aquest coneixement delicat i potent ha de ser degustat, encarnat, i per això Mowlânâ va ballar i va ballar, i va girar i girar i girar. D’aquest espai preciós de presència intangible és del què ens parlen els autors reunits en aquest blog. En un món com el que ens ha tocat viure, en què tantes velles estructures inservibles s’enfonsen, és responsabilitat de cadascú de nosaltres agafar-nos fort a aquells qui ens han indicat el camí, intentar comprendre´n els indicis, descobrir-ne les petjades ... i començar a girar.

Sigueu més que benvinguts a Baraka,

Lili Castella

.

.

dimecres, 15 de juliol de 2015

laylat al-Qadr. Nits de Ramadà

Laylat al-Qadr,
Nit del Poder
27 de Ramadà de 14361. És cert, l’hem fet baixar, l’Alcorà, l’hem revelat,
aquesta nit, la del destí,
nit dels decrets del que serà l’ordre diví
que el món governa.
2. Com sabràs tu quan i quina és la nit del destí?
3. La nit del destí és molt millor que milers de mesos!
4. En aquesta nit baixen àngels del cel,
i l’esperit [l’Àngel Gabriel],
amb el permís del seu Senyor,
amb els decrets de Déu, Al·là, per a cada cosa.
5. Nit de pau, que dura just fins al trenc de l’alba!

Alcorà 97