Presentació

Baraka és una paraula d’origen àrab que significa alè vital, pura energia de vida, gràcia divina. Es diu que hi ha llocs amb una baraka especial. Entre ells, la música. La música és la bellesa l’allò més primordial que nia en nosaltres. En el batec del cor hi ha el ritme. En la respiració, la melodia. I en la relació amb tot allò que ens envolta, l’harmonia.

La música, com el perfum, és presència intangible. Entrar en ella és entrar en un espai preciós en què allò que és subtil pren cos, i on allò que és tangible esdevé subtil. Segons Mowlânâ Rûmî, la música, com el perfum, ens fa comprendre que vivim exiliats en aquest món, i alhora ens recorda allò que sabem i no obstant hem oblidat: el camí de retorn vers el nostre origen, vers casa nostra.

Habitar aquest espai preciós no pot fer-se només des de la raó. Aquest coneixement delicat i potent ha de ser degustat, encarnat, i per això Mowlânâ va ballar i va ballar, i va girar i girar i girar. D’aquest espai preciós de presència intangible és del què ens parlen els autors reunits en aquest blog. En un món com el que ens ha tocat viure, en què tantes velles estructures inservibles s’enfonsen, és responsabilitat de cadascú de nosaltres agafar-nos fort a aquells qui ens han indicat el camí, intentar comprendre´n els indicis, descobrir-ne les petjades ... i començar a girar.

Sigueu més que benvinguts a Baraka,

Lili Castella

.

.

diumenge, 15 d’abril del 2012

Sonidos

Un suave tintineo
 Leili Castella





Pocas cosas hay que nos hagan viajar hasta nuestros recuerdos como los sonidos. Ésta es precisamente la razón por la que, con esta entrada, abrimos una nueva sección de 'Baraka' que titulamos "Postales sonoras". Los sonidos que les sugerimos en esta ocasión son el suave tintineo de las cucharillas removiendo el azúcar de un delicioso té turco, y el de las almendras de un no menos delicioso postre mevleví crujiendo en nuestras bocas.

Quien estas líneas escribe tuvo ocasión de escucharlos en una reciente estancia en Istanbul, y más concretamente en el  Kanaat Lokantası, restaurante situado en el barrio istanbulí de Üsküdar. Nos guió hasta allí nuestra amiga Nesrin Can, de quien les traslado éstas impagables explicaciones: Kanaat, el nombre del restaurante, significa "aquél que se contenta con lo poco que tiene", y ello no es baladí, pues dícese que es un restaurante frecuentado por derviches, los cuales pueden estar comiendo en cualquier esquina discreta: nadie los reconoce excepto aquellos que los conocen... 


Dos son los postres que aparecen en la primera fotografía: uno es de calabaza (en turco se llama kabak tatlısı), y otro de sémola (en turco: irmik tatlısı). Este segundo es un típico postre mevleví. Como ven, encima de la sémola hay almendras, que, como sigue explicando Nesrin Can, son utilizadas muy frecuentemente en la cocina mevleví por su interesante simbolismo: por fuera tienen una cáscara dura que es necesario romper para acceder a la almendra y así poder degustar su dulce sabor...

Huuuuuuu......